Directie en leiderschapsontwikkeling

Ik help leiders goed leiding te geven, zodat talenten optimaal worden benut en medewerkers in beweging kunnen én willen komen.

Directie en leiderschapsontwikkeling

Weten uw mensen welke kant op u op wil met uw organisatie? Welke doelen u nastreeft? Hoe zij hieraan kunnen bijdragen? En weet u op uw beurt waar uw medewerkers blij van worden? Waar ze (nog meer) goed in zijn? Wat hun ambities zijn?

Gelukkige medewerkers

Natuurlijk is het belangrijk om uw missie, visie en strategie helder te hebben. Maar net zo belangrijk is het dat de mensen met hun talenten op de juiste plek zitten, zodat zij hun capaciteiten ten volste kunnen benutten. Dat maakt werknemers niet alleen gemotiveerder en gelukkiger, maar helpt u ook om – samen met hen – uw doelen te bereiken.

Effectieve leiders

Effectieve leiders zijn hiervoor essentieel. Zij maken het mogelijk om het beste uit mensen te halen en talenten optimaal in te zetten. Om medewerkers in beweging te krijgen. Want alleen zo lukt het om uw organisatie te laten groeien. En om in een tijdperk van continue veranderingen en uitdagingen, wendbaar en flexibel te zijn. Daar help ik graag bij.

Dit is hoe ik u begeleid naar krachtig leiderschap:

Situatieschets

Wat is de huidige situatie en hoe ziet uw ideale organisatie eruit? Dat brengen we samen in kaart.

Analyse

Wat is er nodig om nog meer werkgeluk te ervaren? Dat maak ik inzichtelijk met persoonlijke gesprekken binnen alle lagen.

Aanpak

Met een concreet stappenplan hoe u goed werkgeverschap vorm kunt geven. Mét of zonder mijn hulp, dat is aan u.

Implementatie

Draagvlak, afstemming, voortgang, deadlines, timing. Daar zorg ik voor, zodat we samen uw doel bereiken.

Zo werkt dat in de praktijk:

Situatieschets

Wat is de huidige situatie en hoe ziet het ideale toekomstscenario eruit? Want om te weten waar we naartoe willen is het belangrijk om te begrijpen waar we starten. En om onze verwachtingen helder te hebben. Wat verwacht u van mij en wat heb ik andersom van u nodig? Daarbij is een persoonlijke klik en vertrouwen noodzakelijk. Want alleen zo versterken we elkaar.

Analyse

Wat gaat er goed en wat kan er nog beter? Daar maak ik een analyse van door veel persoonlijke gesprekken te voeren met medewerkers van alle lagen binnen de organisatie. Wat vinden, denken en voelen zij? Ten aanzien van de organisatie, het management, het team, de cultuur en hun eigen plek binnen het bedrijf. Met andere woorden: in deze fase schud ik flink aan de boom. Dat is soms even wennen, maar altijd met een positief resultaat.

Aanpak

Nu we weten waar we staan, volgt een stappenplan om goed werkgeverschap en leiderschap vorm te geven. Hiervoor werk ik met verschillende methoden en modellen, maar voor elk van hen geldt dat een (cultuur)verandering tijd kost. Variërend van één tot drie jaar, vaak tussen de 16 en 24 uur per week. Hoeveel uur dat bij u is, bespreken we vooraf.

Implementatie

Verandering kan soms lastig zijn. Daarom zorg ik voor draagvlak onder uw medewerkers. Samen met u én met hen bepalen we welke veranderingen er plaatsvinden op korte en lange termijn. Ik waak over de voortgang, deadlines, snelheid en verandercapaciteit. Tussentijdse aanpassingen zijn mogelijk zo lang het doel maar hetzelfde blijft:

Dat leiderschap bijdraagt aan verbinding, waardering, zingeving en het vertrouwen van medewerkers. Zodat zij meer werkgeluk ervaren en uw organisatie helpen groeien.

Voor familiebedrijven

Een externe leider is voor iedere organisatie van toegevoegde waarde. Ook voor familiebedrijven waar directiefuncties vaak als vanzelf worden ingevuld door familieleden. Daarbij wordt niet altijd gekeken of deze persoon over de juiste talenten beschikt om deze rol te vervullen. De familie vormt vaak automatisch de strategie en bedrijfscultuur, maar:

  • Past de cultuur nog wel bij uw bedrijf?
  • Wat moet er veranderen om te kunnen groeien?
  • Sluit uw organisatie nog aan bij alle ontwikkelingen in de maatschappij?

Deze vraagstukken zijn voor elke organisatie belangrijk om over na te denken. Maar voor familiebedrijven zijn ze ook noodzakelijk voor de overdracht binnen de familie.

Een externe leider of coach kan hierbij helpen. Niet alleen bij het vormgeven van goed leiderschap, maar ook bij het ontwikkelen van een passende strategie. Een frisse en objectieve blik ziet tenslotte meer mogelijkheden dan degenen die zich dagelijks (en vaak al vele jaren) in de organisatie bevinden.

Benieuwd wat ik kan betekenen voor uw directie en leiders?