Organisatieontwikkeling

Ik help organisaties met het doorvoeren van veranderingen, zodat ze wendbaar zijn en (weer) kunnen groeien.

Organisatieontwikkeling

Wat moet er gebeuren om uw bedrijf krachtiger te maken? Hoe ontwikkelt uw bedrijf zich in de goede richting? Op welke manier lukt het om te groeien? Het antwoord op deze vragen is vaak dat er iets moet veranderen. Maar dat ‘iets’ is meestal niet duidelijk. Want aan welke knoppen moet er gedraaid worden om in beweging te komen?

De waaromvraag

Wat ik regelmatig hoor van directies is dat processen, structuren en gewoontes ‘zo gegroeid’ zijn. En dat men dingen aanpakt zoals men dit altijd heeft gedaan, omdat dit tot dusver prima werkte. De waaromvraag is dan lastig te beantwoorden. Maar daar draait het wel om: waarom doen we het zo en hoe kunnen we dat slimmer doen?

Wendbaarheid en flexibiliteit

Want in een tijd waar verandering aan de orde van de dag is, is het noodzakelijk om wendbaar en flexibel te zijn. Om slimmer en sneller te werken. En om met een heldere strategie bij te blijven in uw branche.

Niet veranderen om het veranderen, wel om in de toekomst relevant te blijven. Daar help ik u bij.

Dit is hoe ik u help naar een krachtige organisatie:

Situatieschets

Wat is de huidige situatie en hoe ziet uw stip aan de horizon eruit? Daar maken we samen een concreet en haalbaar doel van.

Analyse

Wat is er nodig om het werk leuker en de mensen blijer te maken? Daar doe ik onderzoek naar, binnen alle lagen van de organisatie.

Aanpak

U krijgt een (voorlopig) plan van aanpak gepresenteerd. Praktisch en concreet, zodat u precies weet wat we gaan doen.

Implementatie

Werk aan de winkel. De golfbeweging zetten we in gang. Zodat we met elkaar de verandering tot een succes maken.

Zo werkt dat in de praktijk:

Situatieschets

Wat is de huidige situatie en waar wilt u naar toe? Misschien vindt u dat laatste lastig om helder te krijgen. Dan help ik u om die stip aan de horizon te formuleren. Zowel het startpunt als de finish zijn leidend voor het inrichten en krachtiger maken van uw organisatie.

Analyse

Samen met u als directeur of directie- en managementteam inventariseer ik wat er nu gebeurt in uw organisatie. Een onderzoek is daar onderdeel van. Welke procedures zijn er? Wat voor afspraken? Wat werkt er wel en wat loopt nog niet naar wens? Dat vraag ik ook uw medewerkers, zodat er een compleet beeld ontstaat van uw organisatie. Daarnaast sluit ik aan bij vergaderingen en waar nodig bij andere activiteiten. Natuurlijk altijd in overleg met u.

Aanpak

Na de analyse ontvangt u een (voorlopig) plan van aanpak. We bepalen samen hoe we deze uitrollen en implementeren. Mijn rol als verandermanager is bij elke klant anders. Soms in de uitvoering, soms als projectmanager. Het kan ook gebeuren dat ik u adviseer een nieuwe medewerker op te leiden of een huidig teamlid om te scholen om dit te doen. Net wat nodig is om uw verandering te laten slagen.

Implementatie

Werk aan de winkel. Samen gaan we aan uw organisatie werken om die verandering te realiseren. Daarbij zet ik een golfbeweging in gang en maak de energie los. En dat lukt altijd, ongeacht de obstakels die we onderweg zeker tegenkomen. Ik ben al die tijd uw sparringpartner en help u met praktische stappen uw doel te bereiken:

Een krachtige en toekomstbestendige organisatie die wendbaar is en klaar voor groei.

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen op het gebied van organisatieontwikkeling?